Τέχνη-Πολιτιστική Κληρονομιά-Αναπτυξιακές Πολιτικές


ΙΔΡΥΜΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΣΧΟΛΗ: ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΜΗΜΑ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διδάσκεται στην Ελληνική γλώσσα


ΔΙΑΡΚΕΙΑ (εξάμηνα): 4

ECTS (συνολικά): 120


ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 4000

Προσφέρεται δυνατότητα υποτροφίας

ΠΟΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΠΑΤΡΑ


ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ: 300

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Αξιολόγηση φακέλου - Συνέντευξη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: Εξ Αποστάσεως

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Κοινωνικές Επιστήμες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιστοσελίδα ΠΜΣ

e-mail ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ: tep@eap.gr

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2610 367318

Αποστολή e-mail

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΜΣ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ: Γίνονται δεκτοί/ές κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος ανώτατης εκπαίδευσης συγγενούς γνωστικού αντικειμένου.
Η γλώσσα διδασκαλίας του προγράμματος είναι η ελληνική. Η γνώση μίας ξένης γλώσσας καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση Η/Υ, e-mail και διαδικτύου θα βοηθήσει σημαντικά στην παρακολούθηση του προγράμματος. Σημείωση:
Κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος ανώτατης εκπαίδευσης εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Πολυτεχνείων ή Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ) ή οι έχοντες/ουσες ακαδημαϊκά ισοδύναμους τίτλους πρώτου κύκλου σπουδών αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής με τους τίτλους σπουδών που απονέμονται από τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 304 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ 141/21.07.2022, τ. Α΄).
Επισήμανση:
Για την αξιολόγηση της αίτησης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα εξεταστεί εάν το ίδρυμα φοίτησης του υποψηφίου/της υποψήφιας εντάσσεται ή δύναται να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και εάν ο τίτλος του υποψηφίου/της υποψήφιας εντάσσεται ή δύναται να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, εφόσον ο τίτλος σπουδών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του άρθρου 307 του ν. 4957/2022, οφείλει να ζητήσει «Βεβαίωση Τόπου Σπουδών», η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι. ή σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής κατά την έννοια της παρ. β) του άρθρου 299 του ν. 4957/2022.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Πολιτιστική κληρονομιά, πολιτιστικό τοπίο, αρχαία και σύγχρονη αισθητική θεωρία στην πολιτιστική διαχείριση, Εικαστικές τέχνες, αρχιτεκτονική και πολεοδομία στη διαχρονία, Τουρισμός, αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά, Κινηματογράφος, ψηφιακές τέχνες, μουσειολογία

ΣΧΟΛΙΑ: Με το παρόν Μεταπτυχιακό το ΕΑΠ συμβάλλει στην καινοτόμα καλλιέργεια, την ενδυνάμωση και την εθνική και τοπική ανάπτυξη στις περιοχές των τεχνών, της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αισθητικής και της ανάπτυξης, με αξιοποίηση και επίγνωση της διεθνούς εμπειρίας.
Αντικείμενα του Προγράμματος είναι:
• Η αισθητικά ενήμερη, διεπιστημονική και κριτική θεώρηση της τέχνης, της πολιτιστικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας και του Ελληνικού πολιτισμού ευρύτερα, η οποία περιλαμβάνει αστικά και περιφερειακά περιβάλλοντα πλούσια σε φυσική και ανθρωπογενή καλλονή, καθώς και σε πολιτιστικά και αισθητικά αγαθά.
• Η προβολή του ελληνικού αστικού και περιφερειακού τοπίου ως παλίμψηστου ιστορίας, φύσης και τέχνης προς προστασία και ανάδειξη.
• Η καλλιέργεια μεθόδων θεωρητικής, αισθητικής και τεχνολογικής ανάδειξης, καθώς και χωρικού σχεδιασμού ποιοτικά κατάλληλου για το ελληνικό τοπίο ως πνευματικό γεγονός και ως υλική υπόσταση.
• Η προσέγγιση της αναπτυξιακής διάστασης της ελληνικής τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Πρόγραμμα σκοπεύει να συμβάλει εκπαιδευτικά και ερευνητικά στα εξής:
• Συγκριτική ανακεφαλαίωση της ελληνικής τέχνης και δημιουργίας όλων των περιόδων σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον κατά τις νεότερες ιστορικά περιόδους. Σημερινά ζητήματα ερμηνείας.
• Πολύπλευρη αξιολόγηση και ανάδειξη της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Καλλιέργεια περιβαλλοντικά ευαίσθητης συνθετικής και δημιουργικής στάσης απέναντι στην ελληνική στρωματογραφία (μνημεία, καλλιτεχνήματα, πολιτιστικά τοπία, αρχιτεκτονικά στοιχεία ή σύνολα) που εγγράφεται στον σημερινό αστικό ιστό και στον περιφερειακό χώρο.
• Σύνδεση θεωρίας και πράξης για την υλοποίηση νέας καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής δημιουργίας σε αρμονικό διάλογο με τα αστικά παλίμψηστα διαφορετικών εποχών και ύφους.
• Μουσειακή ανάδειξη της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω αντίστοιχης εκπαίδευσης και προβολής.
• Αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με αναπτυξιακή στόχευση, μέσω καλά σχεδιασμένου πολιτιστικού τουρισμού.
• Συμβολή στην εναρμόνιση των εντάσεων μεταξύ αφ’ ενός της κατασκευαστικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας και αφ’ ετέρου της προστασίας της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
• Ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου με απώτερο στόχο την προάσπιση και διαιώνιση σημαντικών στοιχείων και χαρακτηριστικών της ελληνικής τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς

Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα

Αιτήματα υποστήριξης και γνωσιακή βάση: Helpdesk