ΙΔΡΥΜΑ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΣΧΟΛΗ: ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Διδάσκεται στην Ελληνική γλώσσα
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:
1) Ψηφιακός Πολιτισμός
2) Έξυπνες Πόλεις και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες
3) Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες
ΔΙΑΡΚΕΙΑ (εξάμηνα): 3
ECTS (συνολικά): 90
ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 4500
Προσφέρεται δυνατότητα υποτροφίας
ΠΟΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ: 50
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Αξιολόγηση φακέλου - Συνέντευξη
Προσφέρεται δυνατότητα μερικής φοίτησης
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: Δια ζώσης & Εξ Αποστάσεως
Θετικές Επιστήμες
Ανθρωπιστικές Επιστήμες
e-mail ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ: dcsciot@unipi.gr
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2104142451 και 6988519030
Αποστολή e-mailΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΜΣ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ:
Το Π.Μ.Σ. απευθύνεται σε αποφοίτους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.
Το ΠΜΣ στοχεύει να εφοδιάσει επιστήμονες από διαφορετικά πεδία, με ένα κοινό υπόβαθρο ώστε να μπορούν να συνεργαστούν, να παράγουν γνώση, εξελίσσοντας τις πόλεις μας στη μετάβαση για την ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό το οποίο εφοδιάζει τους επιστήμονες με τις κατάλληλες δεξιότητες συνδέοντας τον Πολιτισμό με τις σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά και τις έξυπνες πόλεις με την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), τις πράσινες πόλεις, την ενέργεια με τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και την ενσωμάτωση των Νέων Ψηφιακών Τεχνολογιών στο σύγχρονο Αστικό Περιβάλλον, δημιουργώντας ένα σύγχρονο οικοσύστημα.
Το ΠΜΣ Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT & Προηγμένες Τεχνολογίες είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους νέους που θέλουν να παραμείνουν μπροστά στην αλλαγή προς το ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να παρέχει στους φοιτητές τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν στο νέο πολυδιάστατο τεχνολογικό περιβάλλον. Με έμφαση στον ψηφιακό #πολιτισμό και τις #έξυπνες, #βιώσιμες και #πράσινες #πόλεις, οι φοιτητές θα μάθουν για τις τελευταίες τάσεις και τεχνολογίες που διαμορφώνουν τον κόσμο μας (ΙοΤ, ΑΙ, 5G, Cloud Computing, Blockchain κ.α.). Θα αποκτήσουν επίσης πρακτική εμπειρία δουλεύοντας με κορυφαία εργαλεία και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα στη βιομηχανία και στην αγορά.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4957/2022, ενδεικτικά και ανάλογα με την ειδίκευση: Τμημάτων/Σχολών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Θετικών Επιστημών ή Τεχνολογικών Επιστημών, Μηχανικών, Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολεοδόμων, Φιλοσοφικής Σχολής, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών, Παιδαγωγικών, Θεολογικής, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών - Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Κοινωνικών Επιστημών, Μηχανικών Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Νομικών Επιστημών, Τμημάτων Πληροφορικής, Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, Τμημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Ψηφιακών Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμικής Διαχείρισης, Συντηρητών Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης, Ιστορικών και Αρχαιολόγων, Γραφιστικής, Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διοίκησης - Οικονομίας και Επικοινωνίας, Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, Aρχειονομίας, Bιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών, Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Φυσικών, Μαθηματικών, Χημικών, Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Παιδαγωγικών Τμημάτων, Ειδικής Αγωγής, Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας ή/και άλλων συναφών με τις κατευθύνσεις ειδικοτήτων), καθώς και πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΙ ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. της ημεδαπής, και ομοταγών Ιδρυμάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ:
Ψηφιακός Πολιτισμός
Έξυπνες Πόλεις
Πράσινες Πόλεις
Διαδίκτυο των Πραγμάτων
IoT
Διαχείριση Ενέργειας
Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες
Πληροφορική
Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Πληροφορικής
ΣΧΟΛΙΑ:
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.): «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις ως μέλη της Eρευνητικής Oμάδας της Έδρας UNESCO «Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources» που έχει απονεμηθεί στο Εργαστήριο «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες και Υπηρεσίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Π.Μ.Σ.
Τα μαθήματα του ΠΜΣ διεξάγονται δια ζώσης για τους φοιτητές εντός Αττικής, προσφέροντας όμως τη δυνατότητα και σε φοιτητές εκτός Αττικής να το παρακολουθήσουν από απόσταση.
Ειδίκευση/Κατεύθυνση «Ψηφιακός Πολιτισμός» - «Digital Culture»
Η Ειδίκευση / Κατεύθυνση «Ψηφιακός Πολιτισμός» - «Digital Culture» στοχεύει στην εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων από θεωρητικά, θετικά και τεχνολογικά πεδία γνώσεων για την ανάδειξη, προστασία, προβολή και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος με τη συμβολή προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών. Eφοδιάζει τους φοιτητές με τις κατάλληλες γνώσεις των τελευταίων τάσεων που επικρατούν παγκοσμίως στο αναδυόμενο διεπιστημονικό πεδίο του ψηφιακού πολιτισμού και διασφαλίζει τη χάραξη και τη διαμόρφωση νέας ψηφιακής στρατηγικής στον πολιτισμό. Προωθεί τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς στη χώρας μας αναδεικνύοντας νέους τρόπους αποτελεσματικής διοίκησης των πολιτισμικών οργανισμών στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής. Ενσωματώνει μοντέρνα γνωστικά πεδία μεταξύ των οποίων είναι η μοντελοποίηση με 3Δ γραφικά, η εφαρμογή τεχνολογιών μικτής πραγματικότητας (Virtual Reality, Augmented Reality, Virtual Worlds), οι κινητές επικοινωνίες, οι τεχνολογίες διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η επεξεργασία σημάτων και πολυμέσων, με τελικό σκοπό τη βέλτιστη ψηφιακή διαχείριση, καταγραφή και επιμέλεια της πολιτισμικής κληρονομιάς αλλά και των πτυχών του σύγχρονου πολιτισμού. Καθώς η χώρα μας διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα σε μια ήπειρο (Ευρώπη) που αποτελεί και η ίδια πολιτιστική υπερδύναμη, η ενίσχυση της διεπιστημονικότητας θα συμβάλλει στην ενίσχυση της Δημιουργικής Βιομηχανίας, στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ώθηση της σύγχρονης δημιουργίας.
Σε ποιους απευθύνεται η κατεύθυνση «Ψηφιακός Πολιτισμός» του Π.Μ.Σ.
Στην κατεύθυνση του «Ψηφιακού Πολιτισμού» του Π.Μ.Σ. (M.Sc.) γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4957/2022, ενδεικτικά: Τμημάτων/Σχολών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολεοδόμων, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών ή Τεχνολογικών Επιστημών, Μηχανικών, Καλών Τεχνών, Γεωπονικών Επιστημών, Φιλοσοφικής Σχολής, Παιδαγωγικών, Θεολογικής, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Μηχανικών Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Νομικών Επιστημών, Τμημάτων Πληροφορικής, Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, Τμημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Ψηφιακών Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμικής Διαχείρισης, Συντηρητών Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης, Ιστορικών και Αρχαιολόγων, Γραφιστικής, Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διοίκησης - Οικονομίας και Επικοινωνίας, Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, Aρχειονομίας, Bιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών, Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Φυσικών, Μαθηματικών, Χημικών, Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Παιδαγωγικών Τμημάτων, Ειδικής Αγωγής, Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας ή/και άλλων συναφών με τις κατευθύνσεις ειδικοτήτων, καθώς και πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΙ ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. της ημεδαπής, και ομοταγών Ιδρυμάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής.
Ειδίκευση / Κατεύθυνση «Έξυπνες Πόλεις και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» - «Smart Cities and Advanced Digital Technologies»
Η Ειδίκευση / Κατεύθυνση «Έξυπνες Πόλεις και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» στοχεύει να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει επιστήμονες από διαφορετικά πεδία ώστε να μπορούν να εργαστούν στο νέο ψηφιακό αστικό τοπίο, καθώς και να σχεδιάσουν και να υποστηρίξουν νέες υπηρεσίες στις διαρκώς μεταβαλλόμενες «Έξυπνες Πόλεις», που συνδέονται με το σύγχρονο οικοσύστημα, υποδομές, λειτουργίες και υπηρεσίες, όπως οι έξυπνες μεταφορές, επικοινωνίες, έξυπνα σπίτια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, smart grids, έξυπνη πολιτιστική κληρονομιά, έξυπνη υγεία, έξυπνη γεωργία, έξυπνη ψηφιακή υποδομή, έξυπνη διαχείριση ενέργειας. Στοχεύει επίσης στην παροχή τεχνογνωσίας για τη διαχείριση πολύπλοκων αστικών ζητημάτων, να παράσχει τα κατάλληλα εφόδια για την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων διακυβέρνησης μιας ασφαλούς και βιώσιμης πόλης, στον σχεδιασμό και υποστήριξη λειτουργικών και αποτελεσματικών μεθόδων εξοικονόμησης πόρων, καθώς και στην έξυπνη διαχείριση καταστροφών.
Σε ποιους απευθύνεται η κατεύθυνση «Έξυπνες Πόλεις και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» - «Smart Cities and Advanced Digital Technologies»
Στην κατεύθυνση «Έξυπνες Πόλεις και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» - «Smart Cities and Advanced Digital Technologies»γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4957/2022, ενδεικτικά και ανάλογα με την ειδίκευση: Τμημάτων/Σχολών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολεοδόμων, Θετικών Επιστημών ή Τεχνολογικών Επιστημών, Παιδαγωγικών, Γεωπονικών Επιστημών, Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Μηχανικών Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Φυσικών, Μαθηματικών, Χημικών, Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών - Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών, Νομικών Επιστημών, Τμημάτων Πληροφορικής, Τμημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Ψηφιακών Μέσων, Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, Επικοινωνίας και Πολιτισμικής Διαχείρισης, Γραφιστικής, Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διοίκησης - Οικονομίας και Επικοινωνίας, Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, Aρχειονομίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Φιλοσοφικής Σχολής, Παιδαγωγικών Τμημάτων, Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Bιβλιοθη,κονομίας και Μουσειολογίας, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων ή/και άλλων συναφών με τις κατευθύνσεις ειδικοτήτων), καθώς και πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΙ ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. της ημεδαπής, και ομοταγών Ιδρυμάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής.
Ειδίκευση / Κατεύθυνση «Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» - «Internet of Things (IoT) and Advanced Digital Technologies»
Η Ειδίκευση / Κατεύθυνση «Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» στοχεύει να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει επιστήμονες από διαφορετικά πεδία, αλλά κυρίως από τους τομείς των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, να παρέχει τις κατάλληλες γνώσεις για τη σχεδίαση, διαχείριση και υποστήριξη νέων υπηρεσιών στις ΙοΤ πλατφόρμες, τη διαχείριση πολύπλοκων έργων, να παράσχει τα κατάλληλα εφόδια για το σχεδιασμό και ανάπτυξη κατάλληλων και καινοτόμων συστημάτων και υπηρεσιών, την ανάλυση μεγάλων δεδομένων, να παρέχει την τεχνογνωσία στο σχεδιασμό των αλληλεξαρτώμενων ΙοΤ συστημάτων που συνδέονται με τις λειτουργίες της ψηφιακής πόλης, των έξυπνων σπιτιών, τις μεταφορές, την κατασκευή, την ενέργεια, τα smart grids, την έξυπνη υγεία, την έξυπνη γεωργία, την έξυπνη ασφάλεια, την παροχή υπηρεσιών, τις επικοινωνίες, τις έξυπνες ψηφιακές υποδομές, την εκπαίδευση, την έξυπνη ασφάλεια, την ανάπτυξη συστημάτων διακυβέρνησης, την ασφάλεια των δεδομένων, την προστασία της ιδιωτικότητας - ακεραιότητας των προσωπικών δεδομένων, την αντιμετώπιση διαδικτυακών εισβολών, την προστασία των συσκευών από επιθέσεις, την διαλειτουργικότητα των συστημάτων και των συσκευών.
Σε ποιους απευθύνεται η κατεύθυνση «Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» - «Internet of Things (IoT) and Advanced Digital Technologies»
Στην κατεύθυνση «Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» - «Internet of Things (IoT) and Advanced Digital Technologies» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4957/2022, ενδεικτικά και ανάλογα με την ειδίκευση: Τμημάτων/Σχολών Πληροφορικής, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Επιστήμης Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Μηχανικών Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών, Θετικών Επιστημών ή Τεχνολογικών Επιστημών, Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Μηχανικών Τ.Ε., Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολεοδόμων, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Γεωπονικών Επιστημών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικών, Μαθηματικών, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Τμημάτων Ψηφιακών Μέσων, Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών ή /και άλλων συναφών με την κατεύθυνση ειδικοτήτων, καθώς και πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΙ ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. της ημεδαπής, και ομοταγών Ιδρυμάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής.
Αιτήματα υποστήριξης και γνωσιακή βάση: