Πληροφοριακα Συστηματα & Υπηρεσιεσ


ΙΔΡΥΜΑ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΧΟΛΗ: ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διδάσκεται στην Ελληνική γλώσσα


ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:
1. ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
2. ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ
3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ (εξάμηνα): 3

ECTS (συνολικά): 90


ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 4200

Προσφέρεται δυνατότητα υποτροφίας

ΠΟΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ


ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ: 40

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Αξιολόγηση φακέλου - Συνέντευξη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: Δια ζώσης & Εξ Αποστάσεως

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

Τεχνολογικές Επιστήμες

Θετικές Επιστήμες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιστοσελίδα ΠΜΣ

e-mail ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ: gramds@unipi.gr

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2104142373, 2104142426, 2104142235, 2104142710

ΦΑΞ: 2104142376

Αποστολή e-mail

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΜΣ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ:
Το Π.Μ.Σ. απευθύνεται τόσο σε αποφοίτους Τμημάτων Πληροφορικής και Τμημάτων Μηχανικών/ Θετικών Επιστημών όσο και σε αποφοίτους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία που επιθυμούν να ενισχύσουν ή να κάνουν στροφή στη καριέρα τους στο χώρο των Πληροφοριακών Συστημάτων, Data Science, Data Analytics, Business Analytics, Cloud και ΑΙ.

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4957/2022, ενδεικτικά και ανάλογα με την ειδίκευση: Τμημάτων/Σχολών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Θετικών Επιστημών ή Τεχνολογικών Επιστημών, Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολεοδόμων, Γεωπονικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών, Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Μηχανικών Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Τμημάτων Πληροφορικής, Τμημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Πληροφορικής, Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Φυσικών, Μαθηματικών, Χημικών, Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Δημόσιας Διοίκησης, Γεωλογίας ,Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ή/και άλλων συναφών με τις κατευθύνσεις ειδικοτήτων), καθώς και πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΙ ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. της ημεδαπής, και ομοταγών Ιδρυμάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής.


Τα Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα αντιπροσωπεύουν ένα κρίσιμο τμήμα της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης και έχουν εκτεταμένη εφαρμογή σε πολλούς τομείς. Επιτρέπουν τη συλλογή, ανάλυση και ερμηνεία μεγάλου όγκου δεδομένων, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την εξαγωγή προβλέψεων και για την λήψη αποφάσεων. Στον επιχειρηματικό κόσμο, τα προηγμένα πληροφοριακά συστήματα χρησιμοποιούνται για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, την ανίχνευση των τάσεων της αγοράς και την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Συγχρόνως, στον τομέα της έρευνας και της επιστήμης, διευκολύνουν την μαζική αυτοματοποιημένη ανάλυση δεδομένων και την εξόρυξη γνώσης. Τα προηγμένα πληροφοριακά συστήματα ενσωματώνουν ευφυή υποσυστήματα, τεχνητή νοημοσύνη, αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, ενώ διευκολύνουν την μεγάλης κλίμακας ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην επίτευξη προηγμένων επιπέδων απόδοσης και καινοτομίας.

Η διαχείριση Μεγάλων Δεδομένων και η Αναλυτική είναι βασικά τεχνολογικά εργαλεία στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, συνεισφέροντας σε πολλούς τομείς. Η σημασία των μεγάλων δεδομένων έγκειται στη δυνατότητα ανάλυσης και εξαγωγής σημαντικών πληροφοριών από τεράστιους όγκους δεδομένων, τα οποία προέρχονται από διάφορες ετερογενείς πηγές όπως κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονικές συναλλαγές και αισθητήρες. Η αναλυτική επικεντρώνεται στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων από αυτά τα δεδομένα, παρέχοντας προβλέψεις, τάσεις και μοτίβα που μπορούν να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων. Κατά συνέπεια, τα μεγάλα δεδομένα σε συνδυασμό με την αναλυτική επιτρέπουν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να λαμβάνουν έγκυρες και ευφυείς αποφάσεις, να προβλέπουν τις ανάγκες των πελατών, και να βελτιώνουν τις διαδικασίες τους. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα μεγάλα δεδομένα και η αναλυτική συνεχίζουν να προωθούν την καινοτομία και την απόδοση σε πολλούς τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την επιστήμη και την επιχειρηματικότητα.

Η Πληροφορική Διακυβέρνηση αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο κομμάτι της διαχείρισης και ελέγχου των πληροφοριακών πόρων εντός μιας οργάνωσης. Η σημασία της πληροφορικής διακυβέρνησης προκύπτει από την ανάγκη εναρμόνισης της τεχνολογίας της πληροφορικής με τους στρατηγικούς στόχους και τις διαδικασίες της επιχείρησης. Αυτή η προσέγγιση επιδιώκει τη δημιουργία ενός πλαισίου που εξασφαλίζει την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές, καθώς και την αποτελεσματική χρήση των τεχνολογικών πόρων. Συμπεριλαμβανομένων των βασικών αρχών, όπως η διαφάνεια, η ευθύνη, και η διαφοροποίηση κινδύνων, η πληροφορική διακυβέρνηση προάγει την ευφυή λήψη αποφάσεων και την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής σε επίπεδο οργανισμού.




Κύριος σκοπός του ΠΜΣ είναι η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας για την ανάπτυξη και διαχείριση ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών στην Κοινωνία της Γνώσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι απόφοιτοι του ΠΜΣ δύνανται να στελεχώσουν υπηρεσίες και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, καθώς και της έρευνας και εκπαίδευσης σε θέματα που άπτονται της ανάπτυξης, εφαρμογής και διαχείρισης ψηφιακών τεχνολογιών, συστημάτων και υπηρεσιών.

Προσφέρεται δυνατότητα Υποτροφίας/ Παροχή Επαγγελματικών Πιστοποιήσεων

Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα

Αιτήματα υποστήριξης και γνωσιακή βάση: Helpdesk